Zdroj: https://www.bodylift.cz/clanky/lecba-krecovych-zilVydáno: 19.09.2014,  Autor: BodyLift

Postup operace při léčbě křečových žil

Postup operace při léčbě křečových žilOdstranění nevzhledných křečových žil.

Sportujete málo? Tak máte zaděláno na nevzhledné křečové žíly (odborně zvané varixy), které postihují až 60% populace. Ke zjištění stavu žil dolních končetin se používá ultrazvukový barevný sonograf.

Faktory, které se podílí na vzniku křečových žil:

Kde a jak vznikají křečové žíly?

Křečové žíly se nejčastěji nachází v oblasti lýtek. Poznáte je podle namodralých žil. V pokročilých případech se v místech varixů nachází otok, ekzém či nahnědle zabarvená kůže. Projevují se vznikem otoků, pocitu únavy, kožních vředů a bolestivosti.

Varixy vznikají při porušení pevnosti žilní stěny. V těchto oslabených místech se žíly rozšiřují vlivem tlaku krve a dochází k poruše žilních chlopní. Žilní chlopně nejsou schopny udržet proud krve, který se vrací a zvýšený tlak způsobí vyboulení žilní stěny. 

Odstranění křečových žil za pomocí laseru

Operace křečových žil se provádí drobným mikrovpichem v úrovni kolene či třísla o velikosti 2 až 5 mm, kdy se do křečové žíly zavede optické vlákno laseru. Laserové záření způsobí destrukci postižené žíly a zároveň její uzavření. Zákrok se provádí v celkové anestézii a trvá přibližně 40 minut. Pacient může v doprovodu odejít domů, kde nosí po dobu 14 dní kompresní punčochy.

Kde si nechat odstranit křečové žíly najdete zde.